Vals les Bains

Kuuroord

Spuitende geiser

Culinaire verrassingen


PICT0120
Vals1
Vals2
Vals3
Vals6
Vals5
Vals13
Vals11
Vals10
Vals8
Vals9
Vals7
Vals12
Vals14
Vals15
Vals16
Vals17
PICT0047
PICT0125
PICT0088
PICT0002
PICT0015
PICT0108
PICT0034
PICT0065

De stad Vals-les-Bains is een kuuroord gespecialiseerd in de behandeling van diabetes, lever-, maag- en darmaandoeningen en obesitasproblemen. Sinds enkele jaren kunnen mensen hier ook terecht voor welzijn en fitness. De stad wordt naast deze 145 verschillende mineraalwaterbronnen ook doorkruist door de rivieren Voltour, de Volane, en wordt begrensd door de Ardèche en de Besorgues, waardoor het een waterstad is in de elke zin van het woord.  Vals was ook een industriestad met zijn molens en zijn bottelarij voor mineraalwater.  Het water van Vals werden in 1602 ontdekt door een visser, Pierre Brun genaamd, die, dankzij de opname van water uit een nieuwe bron, na een overstroming, genezen werd van steenziekte. Toen was het de beurt aan Claude Expilly (adviseur van het parlement van Grenoble) om van deze ziekte te genezen. Hij leefde lang en schreef zijn lange levensduur toe aan het water van Vals.


Liefhebbers van architectuur zullen de kerk in neogotische stijl en de prachtige glas-in-loodramen waarderen. Er zijn ook opmerkelijke notenhouten orgels en een originele kruisweg geëmailleerd in zwart en wit. U kunt ook de Calvarieberg bewonderen, gebouwd in 1732 door dokter Malmazet, met uitzicht op de stad, en meer recentelijk de mozaïekstations van de kruisweg, gemaakt door Bernadette Soufflet, een kunstenaar uit het noorden van de Ardèche.


U kunt de verschillende gezichten van Vals-les-Bains ontdekken via drie routes die verkrijgbaar zijn bij het VVV-kantoor: de waterroute, de lenteroute en de kunstroute.  Aan het einde van uw wandeling wordt u verwelkomd door schaduw en koelte in een aangenaam bosrijk park. Een geiser ontspringt op natuurlijke wijze elke zes uur. Wandelen in het park is hier als een verjongingskuur.  Heerlijk slenteren tussen de paden met weelderige begroeiing,  even zitten op een bankje in de schaduw van bijzondere bomen. Het zachte geluid van het klotsende water vermengt zich met de uitbarstingen van het gelach van kinderen en de discussies van voorbijgangers. Het is de Volane die vanaf de berg van de Ardèche in een trap van opvallende kleuren naar Vals-les-Bains tuimelt.


Ook in het park verlevendigen het casino, het theater en de bioscoop uw avonden.  In Vals-Les-Bains worden ook regionale producten in de kijker gezet: Sterrenchef, chocolatiers, ijsmakers, brouwer… het kuuroord Vals-les-Bains heeft zijn grote namen met enorme talenten… en vele heerlijke lokale producten! Zoals het beroemde mineraalwater van Vals dat de Ardèche sinds 1602 laat schitteren, de zuivelproducten van Areilladou die een referentie zijn in de grote restaurants van de Ardèche, het Bourganel-bier met honing, kastanje, noga... Uw smaakpapillen zullen u dankbaar zijn dat u er bent doorgebracht in Vals-les-Bains!


Vals-les-Bains is een van de “mooiste omwegen van Frankrijk”, een netwerk van 104 mooie kleine Franse stadjes die een bezoek waard zijn.

Kuuroord in het Zuiden van de Ardèche!