Vallon Pont d'Arc

De Pont d'Arc

Gorges de l'Ardèche

Historische dorpskern


Vallon (2)
Vallon4
Vallon3
565034-ez-Grotte-Chauvet-replique-825x585
Vallon2
Vallon8
Vallon5
Vallon6
Vallon7
Vallon
Pont d'Arc 4
Pont d'Arc 2

Met iets meer dan 2.000 inwoners per jaar ziet Vallon-Pont-d'Arc zijn bevolking tijdens de zomerperiode op zeer grote schaal vermenigvuldigen. En niet zonder reden!  Dit dorp in de Ardèche verbergt vele natuurlijke rijkdommen, te beginnen met de emblematische boog van de Pont d'Arc, het startpunt en de verplichte doorgang om de beroemde Gorges de l'Ardeche te gaan zien.  De beroemde Pont d'Arc, een natuurlijke boog van meer dan 60 meter hoog, gegraven door de rivier de Ardèche en geclassificeerd als Grand Site de France, gaf zijn naam aan het dorp.  De inwoners worden de Vallonais genoemd.  De Pont d'Arc is minstens 500.000 jaar oud en zijn afmetingen zijn indrukwekkend; 54 meter hoog en 60 meter lang. Hij is onstaan doordat water de kalkrots heeft uitgesleten en zo een immense opening vormde die toegang geeft tot de Gorges de l'Ardeche. Eeuwenlang gebruikte mens en dier de Pont d'Arc om de Ardèche over te steken, de rivier die zijn naam heeft gegeven aan het département.


Vallon Pont d’Arc is een walhalla voor prehistorie en cultureel toerisme.  In de winter is het een vredig dorp, in de lente wordt het een prachtig toeristenoord. Vakantiegangers waarderen dit zeer levendige dorp en genieten van een wandeling door de oude straatjes, tijdens een concert, een markt of gewoon voor een ontspannen pauze op het terras van een café...


De Chauvet-grot, bekend om zijn tekeningen, gravures en schilderijen, een van de oudste tot nu toe bekende grotten. Deze zorgvuldig bewaarde grot is gesloten voor het publiek en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De grot heeft aanleiding gegeven tot de creatie van een replica,  geopend in april 2015, bedoeld om deze unieke schatten aan het publiek voor te stellen.  Een uitzonderlijke site die u in geen geval mag missen!


Het kasteel-stadhuis van Vallon Pont d’Arc herbergt enkele van de beroemde “Aubusson Wandtapijten”.Deze opmerkelijke wandtapijten, geweven in de Koninklijke Manufactuur van Aubusson in de 18e eeuw, kunnen ontdekt worden tijdens een rondleiding op afspraak.  Het oude feodale kasteel van Vallon Pont d'Arc, Chastelas is zeker een omweg waard.Een gemakkelijke wandeling van 3,4 km (minder dan twee uur) brengt u naar de hoogten van Vallon Pont d'Arc om dit oude dorp te ontdekken.

Verder kunt u de St.Saturninkerk bezoeken.


De toeristische route door de Gorges de l'Ardèche werd in 1969 aangelegd, terwijl er in 2010 11 uitkijkpunten werden toegevoegd. Het zijn ware vensters op de wereldberoemde landschappen van adembenemende schoonheid van de Gorges de l'Ardèche. Van Pont d'Arc tot Aiguèze, een van de mooiste dorpen van Frankrijk, via de belvedère van Serre de Tourre, de belvedère van Autridge, de Marzal Aven, Grotte de la Madeleine en de Grand Belvedere onthult het circuit indrukwekkend mooie landschappen en majestueuze panoramas.


Er zijn talloze wandelingen in het gebied uitgezet, evenals mountainbike routes. U kunt er rotsklimmen en abseilen. Sporten midden in de natuur, wat wilt u nog meer. U kunt er grotten bezoeken zoals de Grotte de la Madeleine. U kunt er natuurlijk kanovaren,  meer informatie kunt u vragen aan de receptie van onze camping. In de zomer bieden we zelfs een shuttledienst vanaf de camping.

De Pont d'Arc in het Zuiden van de Ardèche!