Mirabel

Basaltorgels

Bijzondere architectuur

Kerker

Mirabel1
Mirabel4
Mirabel5
Mirabel8
Mirabel7
Mirabel12
Mirabel2
Mirabel3
Mirabel10
Mirabel13
Mirabel

Het dorp Mirabel, gelegen op de zuidelijke flank van het Coiron-massief, domineert de valleien van Auzon en Claduègne. Deze rotsachtige uitloper ondersteunde in de middeleeuwen twee kastelen en wordt nu herkent door zijn tweekleurige vierkante toren, de kerker van het protestantse kasteel, dat in de 17e eeuw op bevel van Richelieu werd verwoest tijdens de godsdienstoorlogen.  De Mirabeltoren, gelegen op een basaltuitloper van de Coiron, omarmt een subliem landschap. De site werd ooit bezet door twee kastelen, met soortgelijke torens. De twee kastelen zijn gebouwd van vulkanisch gesteente uit Coiron en worden niet alleen gevormd door kerkers, maar ook door een reeks gebouwen van drie verdiepingen.


Tegen de tijd dat de godsdienstoorlogen voorbij waren, waren de Mirabels, een familie van kleine provinciale adel, al vier generaties protestant. Mirabel zorgt voor de veiligheid van de calvinistische doorgangen tussen Boutières en de Midi Languedoc via de Coiron en blokkeert de doorgang voor de koninklijke legers.  Om deze barrière te doorbreken werd het kasteel in 1628 belegerd. 


Het oude dorp behoudt zijn karakter als een oude vestingstad, terwijl de gehuchten beneden geleidelijk verstedelijkt raken. De Corniche-site is geregistreerd sinds 1944.  De kastelen, beschadigd door de artilleriebombardementen van het katholieke leger van Montmorency, werden op bevel van Richelieu ontmanteld. Mirabel staat namelijk op de lijst van hervormde forten die gesloopt moeten worden.  Alleen de donjon van het westelijke kasteel heeft de tand des tijds en mensen doorstaan.


Het zeer historische dorp Mirabel, momenteel goed gerenoveerd, ontwikkelde zich onderaan het basaltplatform.  In de stad ligt Le Domaine du Pradel, dat toebehoorde aan Olivier de Serres aan wie we het "Théâtre d'Agriculture" te danken hebben en die op verzoek van Henri IV de vestiging van de moerbeiboom en de intensivering van de zijdeteelt zal ontwikkelen.


Het charmante dorpje Mirabel in de Ardèche is een populaire tussenstop voor liefhebbers van het pittoreske, met zijn geplaveide straatjes, stenen huizen en gewelfde passages. De Mirabeltoren, een waar symbool van het dorp, staat trots op zijn basaltuitloper en biedt een adembenemend uitzicht op de omgeving.  De toren uit de 13e eeuw, geklasseerd als historisch monument, is vierkant van vorm en onthult een zeer originele stijl met zijn zwarte basaltpuin en zijn lichte kalkstenen kettingen. 


De kerk van Saint-Étienne, ver weg van de oude vestingstad, heeft door de eeuwen heen wijzigingen en uitbreidingen ondergaan. Het is een elegant Romaans gebouw dat in de 12e eeuw werd gebouwd ter vervanging van veel oudere bouwwerken. Voorheen zonder klokkentoren werd het in de 20e eeuw versierd met een kleine klokkentoren. De oudere klok uit de 17e eeuw heeft zeer mooie gravures die een kruisiging of een Maagd met Kind voorstellen. 


Terwijl u door het oude versterkte dorp wandelt, zult u de eeuwenoude architectuur waarderen die getuigt van zijn ongelooflijke geschiedenis. Een van de oude vestingwerken, die redelijk goed bewaard is gebleven, is nog steeds zichtbaar, en er zijn ook veel oude gewelfde huizen te zien.  Een trap die begint aan de voet van de klif en omhoog gaat naar het kasteel biedt een indrukwekkend uitzicht op het dorp, maar ook op de Dent de Rez, de Ajoux-rots en de nabijgelegen Brison-toren. Om een ​​beter overzicht te krijgen van het dorp zoals het er in de 17e eeuw uitzag, biedt de gemeente aan om een ​​model op schaal  te bekijken die is gereproduceerd aan de hand van het kadastraal plan en een historische ingenieursschets.  Om meer over de stad te leren, is het ook mogelijk om de museumruimte Olivier-de-Serres te bezoeken en zijn tentoonstellingen over landbouwontwikkelingen van de Renaissance tot vandaag.  Aarzel tijdens uw wandelingen niet om naar de basaltorgels van Mirabel te gaan, deze muur van basalt is absoluut prachtig.

Veel geschiedenis in het Zuiden van de Ardèche!