Antraigues-sur-Volane

Het dorp van Jean Ferrat

100 Hoofdjes

Prachtig dorpsplein

Antraigues7
Antraigues1
Antraigues2
Antraigues4
Antraigues9
Antraigues3
Antraigues6
PICT0229
PICT0238
Antraigues8
PICT0235

Het dorpsplein, onderbroken door het gezang van de fontein, resoneert het hele jaar door met het petanque-spel dat Jean Ferrat zo dierbaar was, dat ervoor zorgde dat hij voor altijd in Antraigues wilde blijven wonen.


Het is maar een klein dorpje in de Cevennen, gelegen boven de 3 rivieren van de Ardèche. Antraigues, een niet te missen dorp met karakter in de Ardèche, verleidt met zijn zachte manier van leven en zijn zuidelijke sfeer. Een spelletje jeu de boules op het dorpsplein... Een weekend wandelen tussen de steegjes en fundamenten van het oude kasteel, om de 100 gebeeldhouwde hoofden te ontdekken die verborgen zijn in het dorp...  Een tussenstop op 470 m hoogte om de jonge vulkanen van de Ardèche te bewonderen en de eeuwenoude kastanjebomen. Antraigues is dat allemaal!  "Om gelukkig te leven, laten we hoog wonen!".  Een plaatselijk gezegde dat Jean Ferrat goed begreep.


La Maison Jean Ferrat op de Place d'Antraigues is een culturele ruimte, gecreëerd in 2013 in een voormalig hotelcafé, bedacht en gecreëerd door Jean's vrouw Colette. Het was heel belangrijk dat dit huis aan het dorpsplein kwam te staan, op de plek waar Jean zich goed voelde.  De kunstenaar, die in de jaren zestig arriveerde, vond “in dit land van wind, brem, heide” zijn oase van rust.


100 stenen hoofden

Jean Saussac, schilder en voormalig burgemeester, startte het project in 1995. Hij stelde voor dat de bewoners stukken basalt vorm gaven en deze in de muren zouden steken. Hij liet zich inspireren door twee gebeeldhouwde hoofden in de muur van het oude stadhuis, waarvan niemand de oorsprong kent. Dus binnen een paar dagen worden lavastenen gebracht van de Aizac-vulkaan en oefenen de vrijwilligers met hakken, op het plein of direct in de steegjes. Vervolgens worden de mensen- en dierenkoppen in reliëf of inlay in de muren bevestigd. De stenen hoofdjes zijn overal in het dorpje te zien.


Een leuke tussenstop dit dorpje, bijvoorbeeld als u op weg bent naar de Gerbier de Jonc.  En wilt u meer weten over het leven van Jean Ferrat, reserveer dan een avondje uit in de Theater Boerderij van Lablachère, op 10 minuutjes rijden van Camping Arleblanc.

Het pittoreske dorp van Jean Ferrat in de Ardèche!