Alba la Romaine

Gallo-Romeins theater

Bijzondere architectuur

Prachtig museum

Alba1
Alba3
Alba2
Alba6
Alba5
Alba4
Alba7
Alba8
Alba9
Alba11
Alba10
Alba12
Alba13
Alba15
Museal Alba
alba-la-romaine
Alba

Alba-la-Romaine, waar het leven goed is!… Met zijn labyrint van typische smalle geplaveide straatjes is dit karaktervolle dorp een hymne aan landelijke wandelingen die verhalen van de geschiedenis, met zijn vestingwerken uit de Middeleeuwen (13e eeuw), zijn eeuwenoude kasteelstad, zijn kasteel en ook zijn archeologische vindplaats en zijn oude theater en zijn museum, het dorp Alba-la-Romaine onthult de geschiedenis van de oudheid, tot in de middeleeuwen. Gewiegd door wijnbouwgronden, het dorp Alba-la -Romaine staat bekend om de kwaliteit van zijn wijnen, een verborgen juweeltje dat u in geen geval mag missen!


Met meer dan 2000 jaar geschiedenis doet Alba-la-Romaine zijn naam eer aan! Ontdek de twee facetten die dit kleine dorp met karakter, gelegen aan de voet van het Coiron-massief, een onvergelijkbaar karakter geven... Aan de ene kant toont het gehucht La Roche trots de overblijfselen van de witte stad en het Gallo-Romeinse theater. Aan de andere kant, gebouwd op een vulkanische klif, kijkt het kasteel van Alba uit over de daken van het middeleeuwse zwarte dorp. De dambordgevels van basalt en kalksteen bieden een uniek inzicht in de lokale architectuur... vEen ideale omgeving om ontspannende wandelingen en culturele ontdekkingen te combineren!


Muséal

Een bezoek aan Muséal, het museum en de archeologische vindplaats van Alba-la-Romaine, is een echte reis terug in de tijd naar het Gallo-Romeinse tijdperk en de hoofdstad van het Helviaanse volk.  Een aangename wandeling rond de overblijfselen brengt u naar het hart van een oude stad met zijn administratief centrum, theater, tempels en winkels. In de 2e eeuw voor Christus werd de zuidelijke helft van de Ardèche bezet door een Gallisch volk, de Helvianen. Dit gebied kwam toen, net als het zuidoosten van Gallië, onder Romeinse controle.  Cabur, de Helviaanse prins, ontving rond 85 voor Christus het Romeinse staatsburgerschap. De overblijfselen van het monumentale fort van Jastres, gelegen op 15 minuten van Alba-la-Romaine, getuigen van zijn macht en loyaliteit aan Rome. Rond 10 voor Christus werd dit fort verlaten en begon de stad Alba Helviorum met een stedelijke ontwikkeling in “Romeinse stijl”.  Door zijn bij uitstek strategische ligging, aan de rand van de communicatieroutes die de Rhônevallei met de Cevennen en het zuiden van Gallië verbinden, bereikte Alba Helviorum de rang van hoofdstad van het Helviaanse grondgebied.


De archeologische vindplaats Alba getuigt vandaag de dag van de rijkdom van deze handelsstad, die meer dan 1500 jaar lang vergeten was en vervolgens onder de wijngaarden werd herontdekt. Deze reis gaat verder via de collectie van het museum, objecten die getuigen van het leven en de pracht van vroeger... Wat als deze objecten ons zouden vertellen over ons leven vandaag de dag en de oorsprong van onze cultuur? Hebben ze nog steeds de macht om ons te verrassen of te verleiden?  Elk jaar belicht een tijdelijke tentoonstelling een aspect van archeologisch onderzoek in Alba om achter de schermen van het werk van archeologen te ontdekken. Er zijn veel bruggen tussen gisteren en vandaag!


Kasteel van Alba

Kerker uit de 11e eeuw, kasteel uit de 15e tot 17e eeuw, trompe l’oeil-gevel uit de 19e eeuw. Binnen bieden twee verdiepingen gemeubileerde historische kamers en tijdelijke tentoonstellingen.   Het zijn eigenlijk twee kastelen in één: Het oude kasteel met de 11e-eeuwse gevel, de uitkijktoren en de gedeeltelijk verwoeste noordgevel uit de 15e eeuw en de 19e-eeuwse trompe l'oeil gevel "die de ruïnes verbergt". En het nieuwe kasteel: 17e-eeuwse constructie inclusief 15e-eeuwse elementen en kamers , belangrijke transformaties op de 1e verdieping die dateren uit de 19e eeuw.  U kunt de buitenkant, de kelder en de twee gemeubileerde verdiepingen bezoeken.  Eerste donjon uit de 12e eeuw  is zichtbaar vanuit het park. Dit renaissancekasteel, met diepgaande transformaties in de 19e eeuw, combineert militaire, prestigieuze en residentiële functies.

Romeinen in het Zuiden van de Ardèche!